Metode de localizare a punctelor de presopunctura

Pentru localizarea punctelor de acupunctura/presopunctura sunt folosite urmatoarele trei metode:

    • Unitati de masura proportionale

Unitatea de masura proportionala se stabileste prin impartirea in lungime sau latimea a unei anumite parti a corpului intr-un numar determinat de parti egale. Fiecare parte reprezinta o unitate proportionala de masura numita “cun” (se citeste “tzun”).

Cun-ul este diferit de la o persoana la alta, functie de inaltime si constitutie. El poate fi usor diferit chiar la aceeasi persoana, functie de partea corpului care este masurata. Fiecare punct de acupunctura este localizat dupa lungimea in “cun” astfel obtinuta, a segmentului dintre punct si alt reper de acupunctura. De exemplu, pe antebrat, distanta intre plica (cuta) cotului si cea a incheieturii miinii masoara 12 cun.

  • Punctul Neiguan (Pe6) se afla pe partea interna a antebratului la 2 cun deasupra mijlocului pliului de flexiune. Aceasta metoda permite o localizare precisa. a punctelor. Ea poate fi aplicata atit la adulti cit si la copii, indiferent de talie sau forme anatomice. Procedeul este cel mai precis mod de determinare a majoritatii punctelor, simplu si folosit curent in practica.
  • Capul – de la linia frontala a parului la ceea a cefei – 12 cun; – de la linia frontala a parului la mijlocul sprancenelor – 3 cun; – de la linia frontala a parului de la ceafac la apofiza spinoasa a vretebrei a VII-a – 3 cun; – intre linia parului celor doua regiuni temporale – 9 cun Regiunea toraco-abdominala – distanta intre cele doua mameloane – 8 cun; – de la extremitatea inferiara a sternuluila ombilic – 8 cun; – de la ombilic la marginea superioara a simfizei pubiene – 5 cun; – de la axila la coasta XI (pe lateralul cosului pieptului) – 12 cun;
  • Regiunea lombo-dorsala – de la marginea interna a omoplatului la linia mediana a spatelui – 3 cun Membrele superioare – extremitatea exterioara a pliului axilar la pliul coptului – 9 cun; – de la pliul de flexiune al cotului la cel al inceheiturii mainii – 12 cun; Membrele inferioare – de la marele trochanter la mijlocul rotulei – 19 cun; – din centrul rotulei la varful maleolei externe – 16 cun; – de la marginea superioara a simfizei pubiene la marginea superioara a condilului intern al femurului – 18 cun; – de la marginea inferioara a condilului intern al tibiei la varful maleolei interne – 15 cun.
  • Stabilirea unitatii de masura “cun” functie de marimea degetelor Aceasta metoda consta in localizarea punctelor luind ca etalon degetele. Daca talia pacientului este apropiata de cea a acupuncturistului(-tei), acesta/aceasta va putea efectua masuratorile cu propriile degete.
Facebook Comments
error: Content is protected !!
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.