Limbajul anunturilor de la mica publicitate

161 0

Unele structuri care au devenit clisee, sunt folosite ca modele in redactarea rubricilor de la Mica Publicitate din zonele locale si de pe internet. Aceste texte apartin stilului jurnalistic scris.

Anunturile existente in rubrica Mica Publicitate nu ar oferi permanent spre analiza situatii noi, ceea ce inseamna ca realitatea sociala nu ar fi in permanenta schimbare , si nu ar mai exista constrangeri de nici un fel. Nu intotdeauna aceste texte sunt relevante din punct de vedere lingvistic. Inovatiile sunt importante, deoarece atesta transformarea obiceiurilor, a stilului de viata si a mentalitatii autohtone.

Vocabularul destul de limitat al anunturilor s-a modificat oarecum in ultimii ani. Titlurie care se regasesc la aceasta rubrica nu ar propune un anumit mod de interpretare a realitatii, aceastea ne mai fiind considerate ”indicatoare” sociale.

Stilul publicitar a devenit obiectul de studiu al multor lucrari de specialitate, ceea ce ne s-ar intampla daca nu ar fi anunturi publicitare.

In cele ce urmeaza voi prezenta anumite anunturi de la rubrica de Mica Publicitate a ziarului Anuntul Telefonic (https://www.anuntul.ro/), pe care le voi comenta din punct de vedere lingvistic si pragmatic.

Descrierea intr-un anunt publicitar este supusa anumitor reguli:

  • anuntul trebuie sa fie vizibil de la punerea in pagina, ilustratie si titlu, pana la observarea directa a unor detalii sau imagini de ansamblu.
  • In ziarul mentionat, evidentierea este impusa scris in mod explicit

La rubrica Imobiliare Vanzari, subrubrica Garsoniere, la pagina 16:

”Metrou Dimitrie Leonida, garsoniera,

garsoniera face parte dintr-un Ansamblu Rezidential Nou, aflat in imediata vecinatate a statiei de metrou Dimitrie Leonida.Garsoniera se vinde ”la cheie”, cu toate dotarile necesare.Comision 0%.”

Anunturile cu litere mari si ingrosate nu ar mai fi destinate strict persoanelor fizice.

<<O alta regula este expresivitatea adica a fi evocator, a avea putere de sugestie, a alege cuvantul cel mai sonor si capabil sa creeze o stare anume>>(1), de exemplu:

”Branesti, Comuna Pasarea, la intrare,

teren dubla deschidere 26 cu 13 m la 2 drumuri, curent electric la cca. 30 m de teren, toate actele la zi, superoferta, 3,5 euro”

<<A treia regula la fel de importanta ca si celelalte doua este dramatizarea, adica alegerea unor indicii care sa trezeasca interesul pentru anunt- mai exact ceea ce se vinde-  pentru initierea unei afaceri.

Pe langa vizibilitate, sugestia este importanta, intrucat permite atat emitatorului cat si receptorului sa participe la scrierea ziarului.>>(2) Poate exista astfel un Talon de sugestii: Iti doresti o rubrica noua? Adauga anunt!

Limbajul presei, si implicit al anunturilor, reflecta noile tendinte ale limbii romane. Indiferent de rubrica: Vanzari, Cumparari, Imobiliare, Diverse, Schimburi, Inchirieri, Angajari/Locuri de munca reale si actuale, Matrimoniale, Pierderi, Gasiri, Afaceri, etc.,anunturile se caracterizeaza prin brevilocventa, un stil succint, impus chiar, in marea majoritate a cazurilor, de economie financiara, dar si pentru a economisi spatiul alocat rubricilor mentionate.

<<Uneori, la anumite rubrici, stilul lingvistic este unul caracterizat prin sobrietate si imprecizie, ceea ce este mai important decat a economisi spatiul din ziar.>>(3)

Starnirea curiozitatii cititorului se face, de cele ai multe ori, prin folosirea unor ”stimuli” adjectivali precum: spatioasa, nou, securizat, superba.

Intentia emitatorului- cel care publica anuntul- este in primul rand cea de a transmite informatia, intr-un mod care sa il avantajeze, si nu neaparat din ratiune economica (spatiu sau bani). Exemplele sugestive in acest sens sunt anunturile de la rubrica Matrimoniale. De exemplu:

Caut o prietena sociabila,

om de afaceri, generos, civilizat, fizic foarte ok, calatoresc foarte mult

Uneori, anuntul incepe cu o exclamatie (De exemplu: Oferta recomandata! Sau Oferta speciala!)

La sfarsitul publicatiei Anuntul Telefonic exista si o lista a prescurtarilor utilizate in anunturile de Mica Publicitate, necesara celor interesati dar si celor mai putin familiarizati cu acest domeniu.

Credibilitatea si puterea de influenta nu ar mai fi trasaturile definitorii ale oricarui anunt, ceea ce demonstreaza, de fapt, ca anuntul este o pledoarie. Fara acesta, piata nu ar mai putea functiona.

<<Prin urmare, anunturile de la Mica Publicitate, prezinta ofertele emitatorilor- oameni de afaceri, vanzatori sau cumparatori, persoane singure, etc.- care sunt interesati de anumite informatii , au anumite intentii si dorinte, in functie de nevoile personale.

Limbajul folosit este de multe ori scurt si concis. Sunt folosit abrevieri, iar descrierea este preponderent vizuala, oferind indicii care sunt considerate a fi importante pentru cititorul interesat.>>(4) ( (1), (2), (3), (4)- sursa: Limbajul anunturilor de la mica publicitate) 

Astfel, anunturile din presa romaneasca sunt utile si necesare uneori, atat pentru cetatenii romani , cat si pentru straini, interesati de activitati diverse, investitii, cumparari, inchirieiri, etc.

scris pentru Spring SuperBlog 2019

Facebook Comments

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.