Loading...

Ești nevoit să călătorești în țări exotice? Iată ce boli poți preveni dacă te vaccinezi corespunzător

230 0
loading...

Imunizarea

Vaccinarea împotriva bolilor infecțioase este unul dintre cele mai puternice instrumete ale medicinei. Prin imunizare, numeroase boli infecțioase altădată frecvente (de exemplu: variolă, pojarul, poliomelita sau infecția cu Haemophylus influenzae) au fost eliminate sau limitate drastic. Cu toate acestea, numeroase bariere socio-economice și neglijență au împiedicat obținerea unei imunizări globale adecvate. În special, adulții sunt cei care adeseori nu ajung să primească vaccinările indicate, cum ar fi cea împotriva virusului polio (supravegherea circulaţiei de enterovirusuri şi prevenirea apariţiei cazurilor de paralizie acută flască). Lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomelită, cuprinde Afganistan, Nigeria, Pakistan, Republica Democratică Congo și Siria.

În sub-regiunea lacului Ciad, dar şi pentru toate ţările învecinate lacului, se menţine riscul mare de transmitere a virusurilor polio sălbatic (WPV1) şi a virusului polio derivat din vaccin (cVDPV). Riscul de transmitere a cVDPV în Siria se conturează a fi mare și decizia Comitetului de Urgență al Organizației Internaționale a Sănătății este dată în sensul de a se vaccina refugiații sirieni (în special cei care vin din regiunea Raqqa și Deir Ez-Zoe), dacă vaccinul este disponibil.

Imunizarea activă

Se referă la administrarea unui vaccin pentru obținerea unei protecții de lungă durata. Vaccinurie vii sunt în general contraindicate persoanelor cu imunosupresie, febrili sau femeilor însărcinate.

Imunizarea pasivă

Se referă la obținerea unei imunizări temporare prin adminstrarea unei substanțe imune produse exogen. De exemplu, anticorpii.

Recomandări pentru călători

Persoanele care și-au planificat o călătorie, mai ales în țările în curs de dezvoltare, cer adesea sfaturi pentru prevenirea contactării unor boli infecțioase. Călătoriile mai problematice implică persoane imunocompromise, copii sau femei însărcinate. În acest caz este necesară vaccinarea împotriva febrei galbene, într-un centru specializat sau la un specialist  în medicină de călătorie.

Malaria

Este cauza majoră a îmbolnăvirii cu potențial letal de călători. Implica în primul rând evitarea țânțarilor, prin petrecerea timpului în interiorul casei și utilizarea de preparate  de îndepărtare a țânțarilor, pe baza de EDTA.

Diareea călătorului

Este produsă de obicei de Escherichia coli, dar poate fi cauzată și de numeroși alți germeni. Este evitată dacă se consumă nunai mâncăruri bine fierte, fructe și legume curățate de coajă sau băuturi îmbuteliate termic și fierte.

Ce boli pot fi prevenite prin vaccinare

Administrarea de vaccinuri la călători depinde de regiunea în care are loc călătoria precum și de reglementarile internaționale.

Vaccinul împotriva febrei galbene este recomandat persoanelor care călătoresc în regiunile endemice, fiind în prezent singurul vaccin obligatoriu prin lege la accesul al unele țări.

Vaccinul trebuie să provină de la un centru medical aflat sub egida OMS. Imunizarea activă sau pasivă împotriva heptatitei A va fi oferită celor mai mulți călători în țările în curs de dezvoltare.

Ţările care nu mai prezintă cazuri noi de persoane infectate cu virusuri polio (sălbatic și derivat), dar rămân vulnerabile pentru răspândirea cu virus polio sălbatic / emergența cu virus polio derivat din vaccin, şi pentru care se menţine totuşi recomandarea de vaccinare, sunt: Camerun, Ciad, Guineea, Laos, Madagascar, Myanmar, Niger, Republica Centrafricană şi Ucraina, ţări care trebuie să-şi intensifice eforturile de vaccinare a populațiilor mobile din punct de vedere transfrontalier și refugiați.

Facebook Comments
Loading...

Related Post

REGIMUL ALIMENTAR ÎN HIPERURICEMII

Posted by - 17 January 2019 0
loading... Hiperuricemiile sunt afecţiuni metabolice caracterizate prin creşterea concentraţiei sanguine a acidului uric (produs final al degradării purinelor) peste limitele normalului.  Deşi datele privind nivelul uricemieivariază după autori, un consens comun fixează limita superioară anormalului la bărbaţi la 6 mg % şi la…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.