Trei condimente cu beneficii surprinzatoare

50 0

 

Cimbru

Cimbrul se numara printre condimentele iuti. Actioneaza contra proceselor de fermentatie si putrefactie, este expectorant si se recomanda mai ales in bolile cailor respiratorii. Ca mirodenie, trebuie dozat cu grija. Merge foarte bine cu mancarurile prajite sau care se
prepara cu vin. Exista mai multe soiuri de cimbru, printre care cimbrul salbatic (de camp), cel de gradina si Thymus citrodonus, cu gust racoritor.
Coriandru


Coriandrul este unul dintre cele mai vechi condimente si are ca gust dominant amarul, iar ca gusturi secundare iute, dulce si astringent. Se folosesc semintele uscate si planta proaspata, aceasta din urma la gatit, fiind asemanatoare cu patrunjelul.
Insusirile coriandrului actioneaza in sensul reducerii Pitta, mai ales in inflamatiile sistemelor digestiv si urinar. In dereglarile Pitta, cand condimentele, in special cele iuti, sunt contraindicate, coriandrul este un remediu util. Se recomanda in caz de febra si impotriva senzatiei de arsura din corp. Utilizat extern, sucul din planta proaspata este bun pentru alergii si eruptii cutanate.
Semintele de coriandru sunt diuretice, favorizeaza producerea gazelor intestinale si stimuleaza apetitul.
Indicatie – Impreuna cu chimionul, coriandrul este bun pentru tulburarile digestive. Se bea ca infuzie, inainte sau in timpul mesei.

Cuisoare
Cu gustul lor iute, cuisoarele sunt un stimulent. Au efect intens de incalzire, excita Pitta si Kapha. Cuisoarele stimuleaza pofta de mancare, ajuta in caz de tulburari digestive, purifica sistemul limfatic, iar in combinatie cu zaharul candel sunt bune pentru tuse si
raceli. Au proprietati antibacteriene si sunt considerate un afrodisiac usor.
Indicatie – cuisoarele ajuta la combaterea durerilor de dinti. Se pot mesteca si intregi. Ca mirodenie, cuisoarele trebuie utilizate cu masura, datorita aromei lor intense.

loading…


Facebook Comments

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.